
A tots ens agrada cobrar pels nostres productes i / o serveis, però també a tots ens ha tocat lidiar amb aquests clients que es retarden en els pagaments i et presenten tot tipus d’excuses i imprevistos perquè els hi concedeixis un ajornament.
En primer lloc, sostenim que la conversa és important i molt eficient, cal que raonis i exigeixis allò que et pertany, però sempre amb bon tracte. Ofereix-li un termini d’una setmana i posa’t cada vegada una mica més exigent. Si això no funciona, llavors envia-una carta formal informant del temps transcorregut, el pagament a abonar, etc. Si encara segueixes sense obtenir resposta, o la resposta no et convenç, llavors procedeix a enviar un burofax deixant constància del procés que estàs seguint, així et servirà si cal utilitzar-legalment. I si encara no es produeix la conciliació, llavors pots procedir a la via judicial.
Hi ha un alt percentatge de presència d’aquest tipus de client en les empreses espanyoles pel que et donem un consell per procedir en el cas que un d’ells et deixi una factura impagada i tu vulguis recuperar l’IVA. Ens basarem en el procediment que estableix la llei de l’IVA. Normalment aquest procés es realitza en factura amb un import considerable. T’ho expliquem en 5 passos:
1- En primer lloc, has d’haver sol·licitat mitjançant una reclamació judicial, el cobrament al teu client. Quan es tracti de deutes amb entitats públiques, has de presentar una certificació.
2- Hi ha d’haver passat un any sense obtenir cap cobrament (ni parcial ni total) d’aquesta factura. Excepte en el cas de les PIMES, on el termini es redueix a sis mesos. Per tant, si ets una PIME, pots modificar la base imposable a partir d’aquests sis mesos o esperar al termini general d’un any.
3- El deutor ha de ser empresari o professional. Si no fos ni empresari ni professional, és a dir, un particular, llavors la base imposable de la factura ha de ser superior a 300 euros.
4- El següent pas serà expedir i enviar la factura rectificativa al client, en un termini de tres mesos. La factura rectificativa ha de constar d’una sèrie específica en la qual s’anul·li o rectifiqui la quota repercutida quedant acreditat tal enviament.
Tant la factura anterior com la rectificativa han d’estar incloses en la teva comptabilitat correctament.
5- Finalment, tindràs un mes des del moment d’expedició de la factura rectificativa per comunicar la modificació que has realitzat a la base imposable a l’Administració que et correspongui.