
El Tribunal Suprem ha reconegut el dret d’una mare a cobrar una prestació per la cura del seu fill, un menor de sis anys que va néixer amb hemorràgia cerebral, i al qual MC Mutual li va denegar aquesta prestació per estar escolaritzat en un centre especial on rep diferents cures.
La Sala del Social estima el recurs interposat per aquesta mare després que el Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria li denegués l’ajuda econòmica sol·licitada per al seu fill, perquè entén que sí que es compleixen els requisits legals per concedir-atès que té una reducció de jornada laboral de l’56,25 i també perquè estima que encara que el nen vagi a un col·legi necessita cura directa, contínua i permanent.
MC Mutual va denegar la sol·licitud feta per la progenitora perquè considerava que no complia amb els requisits que estableix l’article 135 de la Llei General de la Seguretat Social de la mateixa manera que el TSJC perquè va entendre que, en assistir el menor a un centre especial, manté una esfera de desconnexió amb la seva mare que implica aquesta possibilitat d’atenció indirecta.
No obstant això el Tribunal Suprem contradiu aquestes sentències i estipula que es donen totes les circumstàncies per a la concessió de l’esmentada prestació al menor, que va néixer amb una greu malaltia i té reconegut un grau de discapacitat del 78 per cent. La sentència aclareix que en cap dels preceptes aplicables s’exigeix que la necessitat de cuidar el menor de manera directa suposi l’atenció al mateix durant les 24 hores del dia.
A més, sobre la necessitat que el progenitor es redueixi la jornada laboral com a mínim un 50 per cent, afirma que “suposa que el sol·licitant del subsidi no dedicarà la totalitat del seu temps a la cura del menor, ja que una part del mateix el dedica a la realització del seu treball”. I respecte al temps d’escolarització deixa palès que el fet que el nen acudeixi a un centre especial no implica que durant el temps que roman en el domicili no hagi de rebre cures constants, donada la gravetat de la seva malaltia.
Ajudes al marge de la seva escolarització
De fet, va més enllà en aclarir que no està prevista, com a causa d’extinció de la prestació, que el nen estigui escolaritzat i, per tant “resulta impensable que cap menor, per severes que siguin les limitacions que pateix, no acudeixi a algun centre d’escolarització o tractament perquè en la mesura del possible, puguin millorar la seva situació i intentar que adquireixi els coneixements que la seva situació permeti”.
En aquest cas el petit rep atenció de fisioterapeuta, compta amb professora d’audició i llenguatge, de pedagogia terapèutica i auxiliar de tècnic educatiu, tal com explica l’alt tribunal en la seva resolució en la qual deixa palès que el fet que compti amb totes aquestes atencions “no impedeix que s’aprecien que concorren les circumstàncies exigides per a la concessió de la prestació sol·licitada” donada la “gravetat de les seves molèsties i severes limitacions”.
Font: elderecho.com